Zaujatost zaměstnávání proti nezaměstnaným lidem hledajícím práci nadále existuje. Zde je návod, jak to obejít.

 

  • Podle výzkumu prokazují náboroví manažeři předsudky vůči nezaměstnaným kandidátům.
  • Přestože nezaměstnanost může nést stigma, může také motivovat uchazeče o zaměstnání k většímu úsilí při hledání zaměstnání.
  • Zákony v několika státech zabraňují diskriminačním praktikám vůči nezaměstnaným.
  • Tento článek je pro uchazeče o zaměstnání, kteří se obávají zkreslení nezaměstnanosti a chtějí tipy, jak najít práci, když jsou nezaměstnaní.

Jako by být nezaměstnaný a najít si práci už nebylo dost těžké, výzkum ukazuje, že bez práce je hlavním důvodem, proč se nezaměstnaní lidé nenajímají. Výzkum tohoto náborového zkreslení začal na konci 2000 a na začátku 2010 a současné studie ukazují, že je to stále překážka.

Pokud jste nezaměstnaný uchazeč o zaměstnání, můžete čelit nečekaným výzvám a komplikacím. Prozkoumáme zaujatost náboru a to, co musíte udělat, abyste získali práci , bez ohledu na vaši aktuální pracovní situaci.

Najímají firmy nezaměstnané?

Dvě studie – jedna nedávná a jedna stará – naznačují, že historicky je u firem méně pravděpodobné, že najímají nezaměstnané. Zde jsou základy těchto studií.

Studie UCLA z roku 2011 o hledání práce bez práce

Často citovaná studie UCLA z roku 2011 zjistila, že společnosti méně pravděpodobně najímají nezaměstnané kvůli zaujatosti. Předsudky vůči nezaměstnaným neplatí jen tehdy, když je někdo nějakou dobu bez práce; může se objevit, i když někdo nedávno opustil nebo ztratil práci.

Výzkum také zjistil, že když řeknete potenciálním zaměstnavatelům, že jste byli propuštěni, nezmenšuje to žádnou zaujatost.

Tato zjištění pocházejí z několika experimentálních studií, včetně jedné, do které byli zapojeni personalisté. V rámci experimentu bylo téměř 50 HR profesionálů požádáno, aby si představili, že jejich společnosti najmou marketingového manažera. Každý z nich dostal životopisy, které byly úplně stejné, s jednou výjimkou: Polovina životopisů uváděla, že kandidát v současné době zastával poslední zaměstnání, zatímco druhá polovina ukazovala, že poslední den uchazeče v zaměstnání byl o měsíc dříve.

V krátkém profilu nad životopisem bylo navíc uvedeno jméno a pracovní zařazení uchazeče: zaměstnaný nebo nezaměstnaný. Studie zjistila, že HR experti hodnotili zaměstnané kandidáty výrazně lépe jak z hlediska sebevědomí, tak z hlediska najímatelnosti.

Studie také odhalila, že nezaměstnaní lidé musí řešit mezery v životopise, aby byli vážně zvažováni pro místo.

2021 Opravdu studie

Trendy identifikované UCLA v roce 2011 pokračovaly o 10 let později, podle webu Indeed pro hledání práce. Studie Indeed z roku 2021 zkoumala 500 lidí hledajících práci a 599 zaměstnavatelů. Výsledky odhalily zaujatost vůči nezaměstnaným lidem hledajícím práci.

Tato zaujatost začíná vnímáním. Z 500 lidí hledajících práci se 77 % domnívalo, že práci lze snáze najít, když ji již máte. Mezi zaměstnavateli se 83 % cítilo stejně. Navíc 70 % lidí na náborových pozicích věřilo, že nezaměstnaná osoba bude méně produktivním zaměstnancem.

To znamená, že náboroví manažeři průzkumu Indeed nakonec zůstali otevřeni pohovorům s nezaměstnanými uchazeči o zaměstnání. Konkrétně 74 % náborových manažerů uvedlo, že by najali nezaměstnané kandidáty – ale pouze v případě, že by svou nezaměstnanost krátce řešili během pracovních pohovorů.

Ve skutečnosti také zjistili, že pro většinu nezaměstnaných lidí skončil čas bez práce. Mezi nezaměstnanými uchazeči o zaměstnání si 15 % našlo novou práci do měsíce. Dalších 26 % našlo práci během jednoho až tří měsíců a 20 % našlo práci během čtyř až šesti měsíců. Přibližně 15 % lidí čekalo na novou práci šest až 12 měsíců, 13 % čekalo více než rok.

Všechny tyto skupiny však byly nakonec zaměstnány, i když jejich cesta nějakou dobu trvala.

Jak získáte práci, když jste nezaměstnaní?

Dobrou zprávou je, že pocit stigmatu nezaměstnanosti ve skutečnosti zvyšuje šance na nalezení nové práce, podle studie z roku 2019 zveřejněné v Journal for Labor Market Research. Částečně kvůli tomuto stigmatu věnuje mnoho nezaměstnaných více času a úsilí hledání nové práce.

Chcete-li najít práci, když jste nezaměstnaní, zvažte tyto tipy:

  • Zaměřte se na hledání práce. Nepřihlašujte se široce, i když jste ve stresu z nezaměstnanosti. Vyhledejte pracovní místa na pracovních panelech a zvažte pouze pracovní místa, která odpovídají vaší kvalifikaci a platovým požadavkům. Některé pracovní desky jsou specifické pro dané odvětví.
  • Síťte s ostatními uchazeči o zaměstnání. Rozšiřte svou profesní síť spojením s ostatními na LinkedIn a oslovte bývalé kolegy, abyste zjistili, zda nevědí o nějakých relevantních příležitostech.
  • Využijte svůj čas moudře. Využijte období nezaměstnanosti k absolvování kurzů osobního rozvoje, dobrovolnictví nebo k najmutí na dočasné projekty. Přidejte toto vše do svého životopisu, abyste ukázali, že máte zájem o profesní rozvoj .
  • Zkontrolujte svůj životopis na chyby. Některé běžné chyby v životopisech mohou vyvolat špatný dojem, zatímco jiné jsou překážkou. Svůj životopis ochraňte před věkem tím, že odstraníte nepodstatné pracovní zkušenosti a zvýrazníte nedávné pracovní pozice. Dokažte svůj životopis kvůli nesrovnalostem, zastřihněte chmýří, buďte konkrétní ohledně termínů práce a zajistěte, aby vynikly správné položky.
  • Ujistěte se, že vaše prezentace na sociálních sítích je profesionální. Při hledání práce v digitálním věku si potenciální zaměstnavatele prověříte na stránkách jako LinkedIn a Indeed. Potenciální zaměstnavatelé však mohou také provádět screeningy sociálních médií , aby pochopili, kdo jste. Zajistěte, aby vaše sociální přítomnost byla profesionální a poutavá.
  • Zdokonalte své dovednosti při pohovorech. Vytěžte ze všech pohovorů maximum tím, že zdokonalíte své dovednosti při pohovorech . Pokud si nejste jisti, ujasněte si například otázky na pohovoru, dávejte pozor na svou přítomnost a uvědomujte si řeč svého těla.