Syndrom vyhoření je závažný stav, který může mít zdravotní i pracovní následky. Zjistěte, zda máte syndrom vyhoření, co s ním dělat a jak mu předcházet.

  • Vyhoření je uznáváno Světovou zdravotnickou organizací jako pracovní fenomén.
  • Na rozdíl od únavy má syndrom vyhoření vliv na vaše emocionální zdraví a snižuje vaši vlastní účinnost.
  • Překonání syndromu vyhoření vyžaduje čas a obvykle vyžaduje dobrý systém podpory v práci i doma.

Pojem „vyhoření“ se stal součástí každodenního slovníku a pojmenoval příznaky únavy, nedostatku motivace a poklesu produktivity, které jsou spojeny s přepracováním.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dokonce uznala syndrom vyhoření jako jev z povolání. Definice skupiny slouží jako oficiální potvrzení, že syndrom vyhoření na pracovišti představuje skutečný problém.

I když je syndrom vyhoření na pracovišti oprávněný, je důležité porozumět tomu, co vyhoření je (a není), než si syndrom diagnostikujete. Chcete-li se dozvědět, jak předcházet syndromu vyhoření, přečtěte si tipy, jak snížit pracovní stres a identifikovat varovné příznaky syndromu vyhoření.

Co je vyhoření?

Vyhoření je uznávaný fenomén na pracovišti charakterizovaný silnou únavou, pocity strachu a negativity a sníženou efektivitou na pracovišti v důsledku přepracování. Je to logický závěr rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem, který je dramaticky nakloněn ve prospěch práce na úkor kvality života.

Podle WHO je „vyhoření zahrnuto v 11. revizi Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN-11) jako jev z povolání. Není to klasifikováno jako zdravotní stav.“

To je důležité upřesnění. Definice syndromu vyhoření jde hlouběji, když WHO popisuje syndrom vyhoření jako „syndrom koncipovaný jako následek chronického stresu na pracovišti, který nebyl úspěšně zvládnut. Vyznačuje se třemi rozměry:

  • Pocit vyčerpání energie nebo vyčerpání.
  • Zvýšený duševní odstup od zaměstnání nebo pocity negativismu či cynismu související s jeho zaměstnáním.
  • Snížená profesionální účinnost. Syndrom vyhoření se konkrétně týká jevů v pracovním kontextu a nemělo by se používat k popisu zkušeností v jiných oblastech života.“

Pochopení tří dimenzí syndromu vyhoření na pracovišti je důležité pro zaměstnance i zaměstnavatele. Zaměstnanci, kteří pociťují některý z příznaků, mohou být vyčerpaní nebo se jim může blížit syndrom vyhoření, ale všechny tři rozměry jsou nezbytné k tomu, aby se jejich pocity kvalifikovaly jako vyhoření z povolání. Pokud však zaznamenáte jeden nebo více příznaků, mělo by to sloužit jako varování, že možná budete muset znovu vyvážit své pracovní priority.

Pocity vyčerpání energie a vyčerpání nejsou mezi pracovníky neobvyklé, ale mentální odstup a snížená sebedůvěra činí z vyhoření více znepokojivý problém než jen únavu. Zaměstnanci a majitelé firem by měli pečlivě sledovat, jak se v práci cítí. Pokud zjistíte, že se z dlouhého týdne stává dlouhý měsíc a častěji se objevují pocity zvýšené negativity, můžete směřovat k vyhoření.

Jak poznáte, že máte syndrom vyhoření?

I když neexistuje přesný způsob, jak potvrdit, že máte syndrom vyhoření, použijte jako vodítko tři kritéria WHO. Cítíte emocionální nebo fyzické vyčerpání? Jste vůči své současné roli extrémně negativní? Jste v práci méně efektivní než obvykle?

Pokud na tyto tři otázky odpovíte ano, pravděpodobně trpíte syndromem vyhoření. Můžete také provést několik neoficiálních testů, abyste zjistili, zda máte syndrom vyhoření nebo jeho varovné příznaky.

„Vytrvalost je nejrychlejší odpověď,“ řekl Robert Bogue, prezident společnosti AvailTek LLC a spoluautor knihy Zhasnout vyhoření: Praktický průvodce prevencí a zotavením . „Každý má špatný den, ale stejně jako deprese, pokud ten pocit trvá dlouho, pak je to něco jiného než jen špatný den. Dalším testem je dát si den odpočinku. Pokud si odpočinete a cítíte se dobití další den, pak to pravděpodobně není vyhoření. Vyhoření přetrvává i poté, co si dáte pauzu.“

Krátké online sebehodnocení může také pomoci dát vaše pocity do kontextu. Pokud si nejste jisti, zda máte syndrom vyhoření, udělejte si několik online testů a použijte tyto výsledky jako vodítko. Skóre může být užitečné, ale otázky jsou stejně cenné. Prostudujte si, jaké otázky se kladou, abyste lépe porozuměli známkám vyhoření. Nabízejí se i nástroje k testování syndromu vyhoření.

Výsledky testů by neměly být brány jako definitivní důkaz, ale mohou vám pomoci určit, zda to, co zažíváte, je vyhoření nebo únava. Nezapomeňte sledovat své emoční vyčerpání, nejen to, jak se cítíte fyzicky. Emoční vyčerpání je jedním z častějších příznaků syndromu vyhoření. Mezi další příznaky patří neschopnost dobře se vyspat, bezdůvodný vztek v práci nebo doma a únava ze soucitu, což znamená neschopnost být pravidelně soucitný. Pokud zjistíte, že jste v práci hrubší než obvykle, může to být varovný signál vyhoření na pracovišti.

Jaký je rozdíl mezi vyhořením a pocitem únavy?

Podle definice WHO zahrnuje syndrom vyhoření vyčerpání a únavu, ale zahrnuje také sníženou osobní výkonnost a zvýšenou duševní vzdálenost od vaší práce. Technicky vzato, tato dvě kritéria jsou rozdílem mezi vyhořením a pocitem únavy.

Existují další známky toho, že jste překonali únavu a zasáhli jste syndrom vyhoření. Patří mezi ně psychická únava a zvýšená negativita. Pokud máte pocit, že vaše práce nemá smysl a pracujete dlouho, hrozí vám vysoké riziko syndromu vyhoření.

„Mnoho z nás je unavených,“ řekla Sonya Matejko, senior manažerka komunikace ve společnosti Situation. „Mnohým z nás by se hodilo trochu více spánku. Mnoho z nás miluje odpolední dávku kofeinu. Rozdíl mezi vyhořením a pomalým dnem je, když se začneme neukazovat autenticky rutinně. K vyhoření dochází, když se začnete roboticky pohybovat – skoro jako byste náměsíčně procházeli svými povinnostmi. Vyhoření nás ovlivňuje psychicky, fyzicky, emocionálně i duchovně. S syndromem vyhoření jsem si osobně všiml, jak se účinky přelévají do dalších oblastí mého života, a tehdy jsem věděl, že to musím dostat pod kontrolu.“

Pokud se v práci cítíte vyčerpaní, berte své pocity jako varovný signál před vyhořením. Udělejte si volno nebo najděte způsoby, jak se soustředit na úkoly, které vás nejvíce baví. V závislosti na vaší roli ve společnosti to lze snadněji říci, než udělat. Domluvte si schůzku se svým šéfem, jakmile začnete pociťovat pocity únavy a vyhoření, a zjistěte, zda můžete najít způsoby, jak tyto problémy zmírnit. Pokud se vy dva nedohodnete, možná je na čase aktualizovat svůj životopis a začít hledat práci ve firmě, která si lépe váží blahobytu zaměstnanců.

Jak můžete překonat syndrom vyhoření?

Jakmile se spálíte, tento pocit nezmizí přes noc. Berte věci jeden den po druhém a buďte během procesu trpěliví. Vyhoření nepřekonáte jedinou procházkou v parku, takže buďte připraveni na několik týdnů nebo měsíců, kdy změníte svou rutinu a vytvoříte si zdravější návyky na pracovišti.

1. Uznejte, že jste vyhořel.

„Přiznání syndromu vyhoření je prvním krokem k řešení emocionálních a fyzických příznaků syndromu vyhoření,“ řekla Elizabeth Malson, prezidentka a zakladatelka amerického institutu Nanny Institute. „Když jste vyhořelí z práce, je důležité znovu získat rovnováhu a vynutit si určitou perspektivu. Zaměřte se nejprve na fyzickou stránku tím, že budete hodně spát, cvičit a zdravě jíst. Zlepšete svůj duševní stav tím, že si každé ráno uděláte čas, abyste byli vděční – za své zdraví, rodinu, domov atd. Místo toho, abyste se soustředili na práci 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, nechte si práci na pracovní dobu a přecvičte svou mysl, abyste se soustředili na relaxaci a příjemné aktivity. večer a víkend. Řešení syndromu vyhoření je proces. Chvíli trvalo, než jsem vyhořel, a bude chvíli trvat, než se vzpamatuje.“

Přiznáním, že jste vyhořelí, si dáte důvod k tomu, abyste provedli potřebné změny ve svém životním stylu a perspektivě. Nebojte se požádat o podporu spolupracovníky, rodinu a přátele.

2. Obnovte své priority.

Dosažení syndromu vyhoření často znamená, že dáváte práci přednost osobním povinnostem nebo koníčkům. Udělejte si čas na přehodnocení svých priorit, pokud zjistíte, že trpíte syndromem vyhoření.

„Udělejte si seznam všech věcí, které jsou ve vašem životě důležité,“ řekl Leslie Kalk, trenér restaurací a pohostinství. „Když nás práce pohltí, ztratíme celkový obraz. Uveďte vše, co pro vás něco znamená: přátelé, rodina, komunita, zdraví, vztahy, koníčky, charitativní organizace atd. Jednou týdně si vyberte jednu z těchto věcí, které nesouvisejí s prací a strávte týden uvažováním o tom, jak jí věnovat pozornost. zaslouží. Když jste v práci, jste pohrouženi do práce, věnujte proto stejnou pozornost například trávení času s přáteli. Opravdu tam s nimi; nenechte se vyvést z míry tím, že dovolíte, aby vás společnost vašich přátel obnovila.“

3. Vyhodnoťte své možnosti.

Podnikněte konkrétní kroky ke zlepšení vašeho pracovního života. Zvažte následující akce:

  • Zkrácení hodin
  • Čerpání dovolené
  • Žádost o povýšení
  • Získejte větší kontrolu nad svým rozvrhem
  • Vyjasnění vašich pracovních očekávání
  • Přechod na jinou práci v rámci společnosti
  • Nahlášení tyrana nebo obtěžovatele na pracovišti
  • Hledání práce u jiné společnosti nebo v jiném oboru

4. Vyhledejte podporu.

Podpora může přijít od vašeho zaměstnavatele i od rodiny, přátel a spolupracovníků. Obraťte se na svého nadřízeného nebo HR, abyste zjistili, který z výše uvedených kroků je možný, a uveďte plán do pohybu.

Pokud jste vlastníkem firmy, delegování některých svých povinností může pomoci zmírnit tlak. Identifikujte důvěryhodné zaměstnance a dejte jim některé úkoly, které jste řešili.