Dlouhá životnost počítače je pro spotřebitele klíčová. U stolního PC je odpověď složitější, protože nabízí větší možnost přizpůsobení komponent než notebook. U většiny stolních počítačů můžete očekávat životnost minimálně tři roky.

Většina počítačů však přežije pět až osm let v závislosti na komponentách upgradu. Důležitá je také údržba , protože prach je pro PC komponenty velmi problematický. Majitelé by měli pravidelně aktualizovat software a udržovat stroje bez nadměrného prachu a nečistot.

Hlavní věc: Stolní počítače obvykle vydrží pět až osm let.

Jaká je průměrná životnost notebooku?

Stejné obavy se týkají i notebooků. Většina odborníků odhaduje životnost notebooku na tři až pět let. Může přežít déle, ale jeho použitelnost bude omezená, protože komponenty budou méně schopné spouštět pokročilé aplikace.

Klíčovým ukazatelem, zda je čas vyměnit notebook, je, zda jeho způsob použití stále odpovídá jeho aktuálnímu výpočetnímu výkonu. Některé notebooky stále běží efektivně déle než pět let, ale rozsah jejich úkolů může být omezený.

Klíčový poznatek: Přenosné počítače mají kratší životnost než stolní počítače, obvykle tři až pět let.

Kolik stojí nové počítače a notebooky?

Cena nového počítače nebo notebooku se může značně lišit v závislosti na těchto faktorech a mnoha možných dalších:

  • Zahrnuté funkce
  • Velikost pevného disku
  • Typ procesoru
  • Operační systém
  • Značka

Při nakupování nových stolních nebo přenosných počítačů pro vaši firmu však můžete očekávat určité obecné cenové rozpětí.