Přestože některá zaměstnání jsou stresující více než jiná , stres může postihnout pracovníky v každém odvětví. Každý zvládá stres jinak, takže negativní dopady stresu na pracovišti se často projevují různými způsoby. Je důležité situaci řešit, pokud si všimnete, že zaměstnanec začíná pociťovat jeden nebo více z těchto běžných vedlejších účinků.

  • Nízká angažovanost zaměstnanců: Stresovaní zaměstnanci mají tendenci se méně zapojit do své práce. 80 % lidí není v práci zaneprázdněno nebo je aktivně odpojeno, částečně v důsledku stresu. 
  • Nedostatek soustředění a produktivity: Mnoho zaměstnanců uvádí, že mají potíže se zaměřením na úkoly v práci kvůli stresu, což může mít za následek nižší produktivitu zaměstnanců.
  • Špatný výkon zaměstnanců: Zaměstnanci mohou dělat chyby a/nebo zmeškat své termíny kvůli stresu, což má za následek nižší výkon zaměstnanců a snížení kvality produktů a/nebo služeb.
  • Napjatá firemní kultura: Stres může negativně ovlivnit vaši firemní kulturu. Vystresovaní zaměstnanci mohou mít například problém vycházet se svými spolupracovníky nebo nadřízenými. Ostatní mohou být také frustrovaní z toho, že musí sbírat volnost vystresovaného zaměstnance.
  • Větší absence nebo nedochvilnost: Stres může způsobit, že zaměstnanci přijdou pozdě nebo úplně vynechají práci.
  • Zranění a nemoci: Stres si vybírá fyzickou daň na lidském těle. Například lékařsky zkontrolovaný článek WebMD tvrdí, že stres může hrát roli v problémech, jako jsou bolesti hlavy, vysoký krevní tlak, srdeční problémy, cukrovka, kožní onemocnění, astma, artritida, deprese a úzkost.