Sladit svůj profesní a osobní život může být náročné, ale je to nezbytné. Zde je návod, jak dnes zlepšit rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem.

Práce má často v našem životě přednost před vším ostatním. Naše touha po profesionálním úspěchu nás může donutit odložit vlastní blaho. Vytvoření harmonické rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem nebo integrace pracovního a soukromého života je však zásadní pro zlepšení nejen naší fyzické, emocionální a duševní pohody, ale je také důležité pro naši kariéru.

Co je rovnováha mezi pracovním a soukromým životem a proč je důležitá?

Stručně řečeno, rovnováha mezi pracovním a soukromým životem je stav rovnováhy, kdy člověk stejně upřednostňuje požadavky své kariéry a požadavky osobního života. Mezi běžné důvody, které vedou ke špatné rovnováze mezi pracovním a soukromým životem, patří:

  • Zvýšená odpovědnost v práci
  • Práce delší dobu
  • Zvýšená odpovědnost doma
  • Mít děti

Dobrá rovnováha mezi pracovním a soukromým životem, řekl Chris Chancey, kariérový expert a generální ředitel  Amplio Recruiting , má četné pozitivní účinky, včetně menšího stresu, nižšího rizika syndromu vyhoření a většího pocitu pohody. Z toho mají prospěch nejen zaměstnanci, ale i zaměstnavatelé.

„Zaměstnavatelé, kteří se zavázali poskytovat svým zaměstnancům prostředí, které podporuje rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, mohou ušetřit na nákladech, zažít méně případů absencí a těšit se z loajálnější a produktivnější pracovní síly ,“ řekl Chancey. Zaměstnavatelé, kteří nabízejí možnosti, jako je práce z domova nebo flexibilní pracovní rozvrhy, mohou zaměstnancům pomoci dosáhnout lepší rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem.

Při vytváření rozvrhu, který vám vyhovuje, přemýšlejte o tom, jak nejlépe dosáhnout rovnováhy v práci i v osobním životě. Chancey řekl, že rovnováha mezi pracovním a soukromým životem je méně o rozdělování hodin ve vašem dni rovnoměrně mezi práci a osobní život a místo toho je více o flexibilitě dělat věci ve svém profesním životě a přitom mít čas a energii užívat si svůj osobní život. život. Mohou být dny, kdy pracujete déle, takže později v týdnu máte čas na další aktivity.

Zde je osm způsobů, jak vytvořit lepší rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, a také jak být podpůrným manažerem.

1. Přijměte, že neexistuje žádná „dokonalá“ rovnováha mezi pracovním a soukromým životem.

Když uslyšíte „rovnováha mezi pracovním a soukromým životem“, pravděpodobně si představíte, že máte extrémně produktivní den v práci a odcházíte brzy, abyste druhou polovinu dne strávili s přáteli a rodinou. I když se to může zdát ideální, není to vždy možné.

Neusilujte o dokonalý rozvrh; snažit se o realistický. Některé dny se můžete více soustředit na práci, zatímco jindy můžete mít více času a energie věnovat se svým koníčkům nebo trávit čas se svými blízkými. Rovnováhy je dosaženo v průběhu času, ne každý den.

„Je důležité zůstat plynulý a neustále posuzovat, kde se nacházíte [v porovnání se svými cíli a prioritami,“ řekla Heather Monahan, zakladatelka skupiny pro kariérní mentoring, . „Někdy vás mohou potřebovat vaše děti a jindy budete muset cestovat za prací, ale dovolit si zůstat otevřený přesměrování a posouzení svých potřeb v kterýkoli den je klíčem k nalezení rovnováhy.“

2. Najděte si práci, kterou milujete.

Přestože je práce očekávanou společenskou normou, vaše kariéra by neměla být omezující. Pokud nenávidíš to, co děláš, nebudeš šťastný, prostý a jednoduchý. Nemusíte milovat každý aspekt své práce, ale musí být dostatečně vzrušující, abyste se nebáli každé ráno vstát z postele.

Monahan doporučil najít si práci, pro kterou jste tak nadšení, že byste ji dělali zdarma. „Pokud vás vaše práce vyčerpává a je pro vás obtížné dělat věci, které milujete mimo práci, je něco špatně,“ řekl Monahan. „Možná pracujete v toxickém prostředí, pro toxického člověka nebo děláte práci, kterou opravdu nemilujete. Pokud je to tak, je čas najít si novou práci.“

3. Upřednostňujte své zdraví.

Vaše celkové fyzické, emocionální a duševní zdraví by mělo být vaším hlavním zájmem. Pokud bojujete s úzkostí nebo depresí a myslíte si, že by vám terapie prospěla, zařaďte tato sezení do svého rozvrhu, i když musíte odejít z práce dříve nebo se vzdát večerní lekce. Pokud bojujete s chronickým onemocněním, nebojte se v těžkých dnech zavolat nemocný. Přepracování vám brání ve zlepšení, což může způsobit, že si v budoucnu vezmete více dní volna.

„Upřednostnění svého zdraví v první řadě z vás udělá lepšího zaměstnance a člověka,“ řekl Monahan. „Bude vám chybět méně práce, a když tam budete, budete šťastnější a produktivnější.“

Upřednostňování svého zdraví nemusí sestávat z radikálních nebo extrémních aktivit. Může to být tak jednoduché jako každodenní meditace nebo cvičení.

4. Nebojte se odpojit.

Čas od času přerušení vazeb s vnějším světem nám umožňuje zotavit se z týdenního stresu a dává nám prostor pro vznik jiných myšlenek a nápadů. Odpojení může znamenat něco jednoduchého, jako je praktikování tranzitní meditace při každodenním dojíždění místo kontroly pracovních e-mailů.

Monahan řekla, že když cestovala se svým šéfem za prací, podívala se za ním, aby ho našla, jak čte román, zatímco ona bude dělat něco souvisejícího s prací.

„V tu chvíli jsem nechápal, že si dával pauzu a dekompresi, zatímco já jsem vedl k potenciálnímu vyhoření,“ řekl Monahan.

Nyní Monahan praktikuje stejnou taktiku. Zopakovala, že dopřát si ten čas na odpočinek je pro úspěch zásadní a pomůže vám to cítit se více nabití energií, když máte hodiny.

5. Vezměte si dovolenou.

Někdy skutečně odpojení znamená vzít si dovolenou a na chvíli úplně vypnout práci. Ať už se vaše dovolená skládá z jednodenního pobytu nebo dvoutýdenního výletu na Bali, je důležité udělat si volno, abyste fyzicky i psychicky načerpali síly.

Podle  studie State of American Vacation 2018  provedené organizací US Travel Association uvedlo 52 % zaměstnanců, že jim na konci roku zbyly nevyužité dny dovolené. Zaměstnanci se často obávají, že čerpání volna naruší pracovní tok a po návratu je čeká nahromadění práce. Tento strach by vás neměl omezovat v tolik potřebné pauze.

„Pravdou je, že není ušlechtilosti neubrat si zasloužený čas od práce; výhody vzít si den volna daleko převažují nad nevýhodami,“ řekl Chancey. „S řádným plánováním si můžete vzít čas, aniž byste se museli bát, že zatížíte své kolegy nebo se po návratu potýkáte s velkým pracovním zatížením.“

6. Udělejte si čas pro sebe a své blízké.

I když je vaše práce důležitá, neměl by to být celý váš život. Před nástupem na tuto pozici jste byli jednotlivci a měli byste upřednostňovat činnosti nebo koníčky, které vám dělají radost. Chancey řekl, že dosažení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem vyžaduje promyšlenou akci.

„Pokud si pevně neplánujete osobní čas, nikdy nebudete mít čas dělat jiné věci mimo práci,“ řekl Chancey. „Bez ohledu na to, jak hektický může být váš rozvrh, nakonec máte kontrolu nad svým časem a životem.“

Když plánujete čas se svými blízkými, vytvořte si kalendář pro romantická a rodinná setkání. Může se zdát divné plánovat individuální čas s někým, s kým žijete, ale zajistí to, že s ním strávíte kvalitní čas bez konfliktů mezi pracovním a soukromým životem. To, že vás práce zaměstnává, neznamená, že byste měli zanedbávat osobní vztahy.

„Uvědomte si, že nikdo ve vaší společnosti vás nebude milovat ani si vás vážit tak, jak to dělají vaši blízcí,“ řekl Monahan. „Také [pamatujte], že každý je v práci nahraditelný a bez ohledu na to, jak důležitou práci považujete za důležitou, společnost nebude zítra ani minutu chybět, pokud odejdete.“

7. Stanovte si hranice a pracovní dobu.

Stanovte si hranice pro sebe a své kolegy, abyste se vyhnuli vyhoření. Když odcházíte z kanceláře, vyhněte se myšlenkám na nadcházející projekty nebo odpovídání na firemní e-maily . Zvažte, zda budete mít pro práci samostatný počítač nebo telefon, abyste jej mohli vypnout, když hodiny odcházejí. Pokud to není možné, použijte samostatné prohlížeče, e-maily nebo filtry pro pracovní a osobní platformy.

Chancey navíc doporučil nastavit konkrétní pracovní dobu. „Ať už pracujete mimo domov nebo doma, je důležité určit, kdy budete pracovat a kdy přestanete pracovat; jinak byste mohli zjistit, že odpovídáte na pracovní e-maily pozdě v noci, o prázdninách nebo o volných víkendech,“ řekl Chancey.

Chancey doporučil upozornit členy týmu a vašeho manažera na hranice, za kterými nemůžete být přístupní, protože se zabýváte osobními aktivitami. To pomůže zajistit, aby rozuměli a respektovali limity a očekávání vašeho pracoviště.

8. Stanovte si cíle a priority (a držte se jich).

Stanovte si dosažitelné cíle implementací strategií time-managementu, analýzou seznamu úkolů a vynecháním úkolů, které nemají žádnou nebo žádnou hodnotu.

Věnujte pozornost tomu, kdy jste v práci nejproduktivnější, a zablokujte si toto volno pro vaše nejdůležitější pracovní činnosti. Vyhněte se kontrole e-mailů a telefonu každých pár minut, protože to jsou velké úkoly, které plýtvají časem, které vykolejí vaši pozornost a produktivitu. Uspořádání vašeho dne může zvýšit produktivitu v práci, což může mít za následek více volného času na odpočinek mimo práci.