Přestože je stres skličujícím a všudypřítomným problémem, existuje mnoho způsobů, jak snížit jeho dopad na lidské životy a hospodářské výsledky společností.

Sledujte svou úroveň stresu.

Pracovníci by měli sledovat své stresory alespoň týden. Do deníku si zapište situace, kdy jste cítili, že se vaše hladina stresu zvyšuje. Zaznamenejte okolnosti incidentu. Kde jsi byl? S kým jste byli? Jak jste na situaci reagovali? Zvýšil jsi hlas? Ustoupili jste ze situace? Když budete vědět, co vás stresovalo, a vaše reakce vám pomohou při rozhodování, jak tyto situace v budoucnu nejlépe zvládnout.

Stanovte si hranice.

Řízení času a úkolů (také známé jako řízení práce ) jsou zásadní pro udržení pracovního napětí na uzdě. Pokud se přetěžujete, určitě dojde k vyhoření. Snažte se vždy udržovat zdravou rovnováhu mezi pracovním a rodinným životem. Když se v práci cítíte unavení nebo přetížení, dejte si pauzu a jděte na krátkou procházku. Jezte každý den oběd mimo váš stůl, abyste si dopřáli duševní dovolenou. Nezapomeňte upřednostnit nejdůležitější pracovní úkoly a delegovat povinnosti, je-li to možné. Stanovení hranic vám může pomoci udržet pozitivní rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. 

Vybudujte podpůrné systémy na pracovišti.

Vytvořte si podpůrný systém ke zmírnění stresu v práci. Spojte se s kolegy jako způsob, jak udržet hladinu stresu pod kontrolou. Když se cítíte ohromeni, najděte si na pracovišti důvěryhodného člena, který si věci promluví. Nezapomeňte, že musíte zůstat oporou, když se kolega cítí ve stresu a potřebuje pomoc.

Pokud máte pocit, že v práci není nikdo, o koho se můžete opřít, zaměřte se na budování nových přátelství se spolupracovníky . Můžete mít také silný podpůrný systém mimo kancelář. Promluvte si s přáteli a členy rodiny o tom, co vás v práci trápí. Vnější vlivy vám někdy mohou poskytnout tolik potřebný pohled na situaci.

Udržujte své fyzické zdraví.

Nezapomeňte zůstat zdraví , abyste zlepšili hladinu stresu. Váš výběr jídla a pohybové návyky mají velký vliv na to, jak se během dne cítíte. Častým problémem je, že vystresovaní jedinci se obracejí na „komfortní“ jídlo – jako jsou sladkosti a smažená jídla – aby zmírnili stres. Tyto potraviny ve skutečnosti způsobují pokles hladiny cukru v krvi a vaše nálada se pravděpodobně zhorší.

Místo toho jezte plnohodnotnou stravu složenou převážně z libových bílkovin, zeleniny, ovoce a zdravých tuků. Vyhněte se kofeinu, nikotinu a alkoholu, protože tyto látky jsou škodlivé pro vaše duševní zdraví. Zaměřte se na alespoň 30 minut cvičení každý den, abyste zlepšili svou náladu.